Welkom op Bally Bingo Specials from Holland
Copyright © 2009 by Coos  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: ballybingo@live.nl
Click flag for English
Zoals in vorige publicaties op deze site al is geschreven zijn we al jaren druk bezig met het opnieuw maken van de Bally kopruiten.  De manier die Bally destijds gebruikte was d.m.v. zeefdruk. De originele ruiten uit het begin tot de periode dat de circa de 20 holers op de markt kwamen, verschillen trouwens op één essentieel punt van de later gemaakte ruiten. De latere ruiten werden niet meer voorzien van de spiegelrandjes. Onduidelijk is of dat uit kostentechnische aspecten is gekomen, of dat de milieu eisen daaraan ten grondslag lagen.  In ieder geval is wel gebleken dat later geproduceerde ruiten voor de oude kasten ook niet meer voorzien waren met de zo herkenbare en geliefde spiegelrandjes.
We hebben eerlijk gezegd overwogen om met moderne technieken weer het zeefdrukken ter hand te nemen. Maar de kosten bleken zeer hoog te worden en na een onderzoek bleek dat er ook geen interesse voor dit soort ruiten is, bovendien is een groot nadeel dat je alleen een serie ruiten kan maken en niet eerder kan gaan produceren, voordat  een aantal mensen blijk heeft gegeven een dergelijk ruit te willen kopen. Chris Dade had inmiddels al een groot digitaal bestand  van vrijwel alle Bally bingo’s  en wij mochten van hem voor onze eigen kasten daarover beschikken.
En toen zijn we gaan experimenteren . We hebben vele drukkerijen en printers bezocht. Het printen zoals Chris dat liet doen was eenvoudig. Een drukker kon een wit vel fotopapier nemen en daarop de print van het backglass drukken. Een ondoorzichtige print als masker toevoegen en die twee tussen twee dunne glasplaten monteren en een het ruit was gereed. Het resultaat was mooi, maar kwam toch niet echt in de buurt van de originele ruiten. Daarom gingen wij door met het zoeken naar een mooiere oplossing.
Printen van een transparant folie, met daarachter een doorzichtige witte folielaag en daarop een ondoorzichtig masker, die op de achterzijde van een 5 of 6 mm glas geplakt werden, bleek al een goede stap in de richting van een origineel ruit. Zelfs het rechtstreeks op glas printen bleek technisch haalbaar, maar omdat de gebruikte inktsoorten niet een witte laag konden drukken en de kleurintensiteit minder was dan de originele kleuren, moest ook deze techniek worden verlaten en omdat we de gebruikte folie-prints mooier vonden.
In de tussentijd werd ook geëxperimenteerd met een ander type glas. Duurder glas dat geen kleurzweem meer zou toevoegen aan de print. Ook dit bleek weer een verbetering. In plaats van grijze randjes werd nu met de hand spiegelfolie langs de randjes gemonteerd, zodat het effect van de spiegellijntjes van de originele ruiten benaderd werd. Steeds werden de ruiten mooier, maar ook werd het procedé steeds duurder en meer arbeidsintensief.
Tot het punt waar we nu zijn aanbeland. De drukker waar we de laatste jaren al veel mee hebben samengewerkt blijkt weer een nieuw procedé te kunnen handlen. Iets dat voor ons interessant kan zijn. De nieuwste machines kunnen nu al onze handelingen in één run maken. Drukken, een witte laag printen, een tweede laag drukken om de kleuren intensiever te maken en een masker als afsluitende  laag printen. Met andere woorden een gewenste bingoruit kan nu  in één run worden gemaakt. Er is geen serie nodig en dat alles nu ook rechtstreeks op glas of indien gewenst op plexiglas. De zilverlijntjes zullen we voor onze eigen ruiten nog met de hand moeten inmonteren, maar we zouden nu wel kant en klaar ruiten met grijze lijntjes voor derden kunnen maken, want een ruit van plexiglas is heel makkelijk per post te verzenden en op glas is verzenden geen optie.
stap12
stap02
Foto overzicht van de nieuwe techniek
Nadat het speciale glas op de vacuumtafel is geplaatst kan de machine beginnen. Hier is goed te zien dat nadat de kleurlaag is aangebracht er meteen een witte inktlaag wordt aangebracht.
stap03
Als de eerste stap klaar is en het ruit dus geheel met witte inkt is bedekt gaat hier weer het zwarte masker overheen en het is nu ook meteen mogelijk om de delen die straks worden aangelicht van een extra kleurlaag te voorzien en dat geeft een ongelovelijk diepe kleur
als er een lampje achter brandt en het overstralen is nu geheel verdwenen. De kleurdiepte bij de verlichte feature vakken is nu nog groter dan bij de meeste originele ruiten. Eindelijk het resultaat waar we al zolang naar op zoek waren.....
stap04
stap05
Ook bij deze techniek is het nu nog niet mogelijk om spiegelrandjes aan te brengen en moeten we dat nog steeds met de hand later aanbrengen. Tevens zijn we hier weer een stapje verder want er bleek in Duitsland een nog betere folie verkrijgbaar en omdat de folie nu direct op het glas geplakt wordt en niet meer zoals eerst op het transparant folie is ook hier weer een beter resultaat gehaald en moet je nu echt 2 keer kijken om nog het verschil te zien tussen echt en namaak. 
stap06
stap07
stap10
stap08
stap09
stap15
stap16
stap17
stap18
stap19
stap20
stap21
masupreme3