Welkom op Bally Bingo Specials from Holland
Copyright 2009 by Coos    All Rights reserved    E-Mail: ballybingo@live.nl
Click flag for English
De Knoppen
De Big Wheel knoppen zoals ze eerst in mijn Bingo zaten.
De knoppen vervangen door nieuw gemaakte.
de eerste in messing gegoten knoppen
de eerste in Aluminium gemaakte knop
een overzicht van een aantal knoppen en plaatjes voor nog te restaureren kasten.

Knoppen zijn een verhaal apart. Zeker bij de oudere kasten is hier honderdduizenden keren op gedrukt en dat heeft dan ook zijn sporen achter gelaten. De oorspronkelijke letters zijn dan totaal verdwenen en alles wat dan nog rest is een knop met een uitgesleten kuil. Voor mij begon het met de koop van een gerestaureerde Big Wheel. Het is een "plaatje" van een kast alleen de knoppen waren niet meer de mooiste en omdat dit ook nog eens speciale knoppen zijn met 3 pijltjes in een cirkel is het vinden van mooie knoppen een droom die nooit gaat uit komen. Voor mij was er toen maar een oplossing; ik ga zelf proberen knoppen te maken. Mag wel zeggen dat dit knoppenprobleem nu voor ons niet meer telt en we in staat zijn elke gewenste knop te maken..
Het eerste idee was om de nieuwe knoppen te gieten van afdrukken van oude mooie knoppen. Dit was mogelijk bij een bevriende gieterij maar na het gieten van een paar proefmodellen, die er op het eerste gezicht goed uit zagen, bleek dit toch niet de oplossing omdat de krimp van het materiaal na afkoelen zo groot was dat ze niet meer te gebruiken waren. Ze waren na het monteren in een balk gewoon te klein en dat was geen mooi gezicht. Daarom heb ik besloten de knoppen uit 2 delen te maken, zoals de originele ook waren gemaakt. Deze keuze bleek juist en na het maken van een hulpstuk was ik in staat op niet al te moeilijke manier weer blanco knoppen uit aluminium te maken. De originele knoppen waren ook uit aluminium gemaakt en als steel heb ik voor messing gekozen, omdat dit standaard in rond 9,5 mm te verkrijgen is en ook makkelijk te bewerken/verchromen.
Het maken van de benodigde letters en tekens voor de knoppen heeft me in eerste instantie de nodige avonden werk gekost. Met behulp van de computer heb ik de bestanden gemaakt, die nodig waren om met de computergestuurde graveermachine de knop uiteindelijk zijn  "gezicht" te geven.
Omdat de knop een radius heeft en de tekens wel overal even diep moeten zijn, bleek het nodig nog een extra hulpstuk te maken zodat de machine de radius goed kon volgen. Na wat polijst werk aan de knop was het uiterlijk al geweldig om te zien, maar de volgende stap was om de knop te laten sierverchromen. Het bleek dat niet elk galvanisch bedrijf aluminium kan verchromen, maar ik vond een bedrijf die dit perfect konden doen gelukkig niet te ver bij mij vandaan. Het resultaat was dan ook geweldig en overtrof elke verwachting. De "perfecte" knop was nu dus onbeperkt beschikbaar. Als laatste stap moest het gegraveerde deel nog worden ingekleurd. Dit gaat met behulp van dunne verf waarmee de letter wordt ingevuld.
knop-oud
big-wheel-1
big-wheel-2
messing-knop
alu-knop
knoppen-serie
masupreme3